23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på RetailNews
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Slagtere sløser med hygiejnen

Fødevarestyrelsens stikprøver fra 40 slagtere i detailleddet tyder på, at der oftere er problemer med hygiejnen i den lille slagterbutik end hos slagteren i supermarkedet.

Fødevarestyrelsen har i perioden 2010-2012 gennemført tre projekter om fersk svinekød i opskærings-og detailleddet. Fokus var at undersøge forekomsten af salmonella og hygiejnebakterier og se på hvilke arbejdsrutiner, der giver den bedste hygiejne.

Resultaterne viser, at forekomsten af salmonella i både opskæringsled og detailled er lav, mens niveauet af bakterier er større i slagtebutikker end hos supermarkedsslagtere.

- Det er en forholdsvis lille stikprøve, og derfor kan vi ikke konkludere for hele branchen. Men vi mener, at resultaterne er så vigtige, at vi nu i dialog med branchen kommunikerer en håndfuld faglige råd ud, siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, Gudrun Sandø.

Flere forhold har indflydelse

- Der er nok flere forklaringer på, hvorfor stikprøven viser en forskel i hygiejnen hos supermarkedsslagterne og i slagterbutikkerne. Men én af forklaringerne er måske, at den lille slagterbutik tit laver langt flere forskellige produkter og dermed skal have styr på langt flere produktionsprocesser end slagteren i supermarkedet, siger Gudrun Sandø.

Fødevarestyrelsen fremhæver desuden en række andre forhold, der har betydning for hygiejneniveauet; Temperaturen i produktionslokalet, antallet af rengøringsintervaller, hvor længe kødet står udenfor køl under produktionen, om der bliver desinficeret efter rengøring, den personlige hygiejne og størrelsen af produktionslokalerne i forhold til produktionens omfang.

På baggrund af projekterne har Fødevarestyrelsen udarbejdet fem gode råd til, hvordan alle slagtere i detailleddet kan sikre en god hygiejne, når de håndterer svinekød. Du kan se rådene

her

Baggrund for projekterne
Baggrunden for projekterne var dels en stigning i forekomsten af salmonella i hele svinekødstykker fra ca. 1 % i 2002 til ca. 4 % i 2006, og dels en forskel på forekomsten af salmonella i fersk kød fra supermarkeder og slagterbutikker. Der var ikke stigning i forekomsten af salmonella på slagterierne i samme periode. Det efterlod et spørgsmål om detailleddets og opskæringsvirksomhedernes betydning for forekomsten af salmonella i svinekød i detailleddet.

Projekterne er gennemført i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet med inddragelse af brancheorganisationerne.


BREAKING
{{ article.headline }}
0.157